Chinsurah

De VOC handelspost in Chinsurah kwam tot stand in 1653, aan de Hoogly river. De VOC bleef daar tot mei 1825 toen de VOC zijn laatste bezit in India ruilde met de Britten voor Benkoelen in Indonesie.

Nog aanwezige sporen van Nederland in West Bengalen: ” olanda shooti” = peultjes, manchetten, keukentuintjes en Hollandse ramen. Indiase historici van nu, zoals Om Prakash, beoordelen de Nederlandse invloed op de Indiase geschiedenenis redelijk positief.

Dutch_V.O.C._factory_in_Hoegly_(Hugli-Chuchura,_Bengal)(Hendrik_van_Schuylenburgh,_1665)

1665 Nederlandse factorij Chuchura – schilderij Hendrik van Schuylenburg – Rijksmuseum

Wat haalden de VOC handelaren hier vandaan? Fijne katoen en lijnwaden, zijde produkten, salpeter en opium, de laatste twee vooral uit Patna. Patna was een VOC loge, net zoals Cassimbazar en Dhaka (nu Bangladesh).

Chinsura

Een Nederlands legergebouw met twee VOC kanonnen, nu de Madrassa, de Islamitische school in Chinsurah, West Bengalen.

kanonnen

Bengalen was het zorgenkind der VOC. VOC dienaren maakten zich op alle niveaus schuldig aan misbruik, fraude en verboden handel. Die waren door de Heeren Zeventien wel verboden.
VOC Gouverneurs residentie

Chinsura Gouverneurs residentie

Het VOC embleem uit 1687 in de entree van de District Commissioner’s residentie in Chinsura (Hooghly district) bleek in november 2002 een van de weinige overblijfselen te zijn in wat destijds de Gouverneurs residentie van de VOC was. Het gebouw is staats eigendom en ik ben er pas de derde keer in geslaagd toestemming te krijgen om er te mogen fotograferen.

Chinsura kanon

In de tuin van de residentie bleken ook nog twee VOC kanonnen te liggen.

trappen

De statige trap aan de achterkant leidt naar de Hoogly.

Tombe

tombe

Deze alleenstaande graftombe is van Susanna Anna Maria Yeats “geboore Verkerk”, zoals in de bovenste koepelrand van het 8 meter hoge gebouw te lezen staat. Zij was eerst getrouwd geweest met de VOC opperkoopman Pieter Brueys (zijn tombe ligt op de Hollandse begraafplaats) en later met de Engelsman Thomas Yeats. Zij overleed in 1809.

tombe Anna Maria Yeats

Plaats voor het nieuw te bouwen stadion… De tombe van Susanna zal gespaard blijven, zo kreeg ambassadrice Eegje Schoo in 1989 te horen van de Bengaalse autoriteiten. Toen ik er fotografeerde was er nog steeds niets gebeurd.

Nederlandse begraafplaats

begraafplaats

De historische Hollandse begraafplaats is afgeschermd van de straat en er werd een nieuw pad aangelegd.

Tombe Rietveld

Tombe van Cornelis Rietveld.

Building stone

bouwsteen

De door mijn vriend Christiaan Minderhoud geredde bouwsteen van Sichterman uit 1742, die naar verluidt in de muur van Fort Gustavus heeft gezeten. Na de afbraak daarvan is de steen terecht gekomen bij het Nederlands Hervormde kerkje dat in 1987 is afgebroken. De steen prijkt nu in de Nederlandse ambassade in New Delhi.

© Dick de Jong, 2007